A webtárhely szolgáltatásokkal együtt ma már létszükségletnek is elmondható, hogy kell kapni egy adminisztrációs felülethez hozzáférést. Itt többnyire minden fontos webtárhely paraméter állítását el lehet végezni, sokszor a szolgáltatók kiemelik, hogy melyik típusú ingyenes vagy licence díjas termékkel biztosítják az adminisztrációs lehetőséget. Próbálják a cpanel-hez szokott ügyfeleket egymástól elcsábítni, de található olyan nagy szolgáltató is aki maga fejlesztett egy-egy ilyen rendszert.
Általában elmondható, hogy mindenki biztosít a webtárhely adminisztrációs rendszeren kívül phpmyadmin-t is, amit vagy valamilyen formában integrálnak az admin felületbe, vagy csak simán külön URL-en keresztül el lehet az érni. Az adminisztrációs felületeket többnyire felhasználónév és jelszó párossal lehet elérni, de van olyan nagyobb szolgáltató, aki például ügyfelei számára egy kiküldött html fájlon keresztül biztosít hozzáférést, aminek megnyitásával már nem kell semmilyen módon azonosítania magát. Vagyis nem kell más mint egy szimpla URL, amivel mindenféle fontosabb beállítás elérhető. Ennek biztonsága azért több szempontból is megkérdőjelezhető, mivel egy felhasználónév jelszó páros már több éve bizonyítottan megfelelő védelmet tud biztosítani, ha megfelelően van megválasztva. Ez utóbbi html fájllal is eléggé helyhez kötötten lehet dolgozni, vagyis ahol rendelkezünk az URL-lel, ott tudunk hozzáférni.

Az adminisztrációs felületek többsége ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, általánosságban mindegyik PHP alapú frontend-del, és valamilyen háttérben futó ütemezett feladatokkal működik. Lehet az interneten találni összefoglalókat is a különböző admin felületekről, de látható, hogy aki az összehasonlító táblázatot csinálta, sok kérdőjelet hagyott benne, mert valószínűsíthetően nem nézte meg kellőképpen az adott részeket.

Egy webtárhelyhez mindenképpen szükséges admin felület ma már, de a szolgáltatónak nyújtani kell az olyan kényelmi funkciókat is, hogy ha az Ügyfél nem akar foglalkozni email címek létrehozásával, vagy bármi mással, akkor azt helyette megcsinálja.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhely.blog.hu/api/trackback/id/tr851325789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása